Ponieważ ja osobiście nie jestem amatorką słodyczy, często ich nie robię. Praktycznie są to tylko torty urodzinowe lub jakieś ciasto od wielkiego dzwonu. Raczej spotkania przy cieście i herbatce są nie dla mnie - wolę spotkać się z przyjaciółmi, rodziną przy dobrym obiedzie czy kolacji 😀
Dlatego też tarty, które zwykle piekę są tartami na słono. Dlatego też przepis na tartę z kurczakiem i warzywami.
POTRZEBUJEMY:
na ciasto:
-250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 1 żółtko
na farsz:
- 1 spora pojedyńcza pierś kurczaka
- 100 g kaszy gryczanej nieprażonej
- 1/2 cukinii
- 1 cebula
- kilka różyczek brokułu
- kilka różyczek brokułu
- 1 jajko plus 1 białko z ciasta
- sól, pieprz
- estragon, oregano, kumin, oliwa z oliwek, kurkuma
PRZYGOTOWANIE:
Masło kroimy w kostkę, do miski wkładamy masło, dodajemy mąkę, wodę oraz żółtko i szczyptę soli. Wszystko mieszamy siekając nożem, następnie ugniatamy dłońmi. Formujemy kulę i zafoliowane ciasto wkładamy do lodówki na 45 min.
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i filetujemy. Do miski wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek oraz przyprawy: estragon, oregano, kurkumę i ewentualnie przyprawę do kurczaka. Marynujemy filety przez chwilę po czym smażymy je na patelni grillowej. Gdy ostygnie kroimy go w małe kawałki.
Cebulkę kroimy w kostkę, cukinię w ćwiartki i przesmażamy na patelni. Brokuł oraz kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kaszę również gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy wszystkie nasze składniki będą ostudzone możemy je połączyć z jajkiem i kuminem oraz solą i pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby zmieściło się nam do naszej formy do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy grochem i pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 3 min. Na koniec nakładamy farsz i pieczemy wszystko 35-40 min. Podajemy gdy lekko ostygnie.
MNIAM! 😍
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz