Ciasto 3 Bit jest chyba tak znane, że nie trzeba go specjalnie przedstawiać. Ponieważ nie miałam czasu na robienie pączków w tym roku wybrałam ciasto bez pieczenia jakim jest właśnie ciasto 3 Bit. Co prawda w wersjach krążących w internecie ciasto to składa się z dwóch warstw oraz bitej śmietany, to moje składa się z czterech 😊 Niestety masa karpatka - sklepowa. Ale raz na rok można zjeść trochę chemii 😛
CIASTO 3 BIT SKŁADNIKI:
- krem karpatka opakowanie
- 500 ml mleka ( w zależności od kremu )
- 100 g masła/ margaryny ( jw.)
- 2 duże opakowania herbatników
- masa kajmakowa puszka
- 250 ml mocno schłodzonej śmietany
- łyżeczka żelatyny
- 40 ml wody ciepłej
- 3 łyżki cukru pudru
CIASTO 3 BIT WYKONANIE:
Z kremem do karpatki postępujemy tak jak na opakowaniu. Ja musiałam z 500 ml mleka odlać szklankę mleka i rozpuścić w niej proszek, resztę mleka zagotować po czym do gotującego dodać powoli miksturę ze szklanki - cały czas mieszając by nie powstały grudki. Chcilę podgotować i odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Kiedy krem był już chłodny dodałam go stopniowo do utartego masła/margaryny i miksowałam przez chwilę na najwyższych obrotach - tak było w przypadku mojego kremu. Jedyne co mogę zdecydowanie ODRADZIĆ to krem karpatka w 5 min, szybki, czy instant. Użyłam tego raz i była to porażka. Never again 😁
Na blaszkę układamy herbatniki tak, aby całą ją pokryły - następnie warstwę kajmaku - herbatniki- krem karpatka i znowu - herbatnik ⇒ kajmak ⇒ herbatnik ⇒ karpatka
Na koniec rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach - ja dodałam tylko łyżkę żelatyny. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze chwilę. Po drugiej warstwie karpatki nakładamy bitą śmietanę i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc )
Może kalorycznie jest to bomba, ale w Tłusty Czwartek można 👯
Na blaszkę układamy herbatniki tak, aby całą ją pokryły - następnie warstwę kajmaku - herbatniki- krem karpatka i znowu - herbatnik ⇒ kajmak ⇒ herbatnik ⇒ karpatka
Na koniec rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach - ja dodałam tylko łyżkę żelatyny. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze chwilę. Po drugiej warstwie karpatki nakładamy bitą śmietanę i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc )
Może kalorycznie jest to bomba, ale w Tłusty Czwartek można 👯
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz