niedziela, 12 lutego 2017

Risotto z warzywami - Przepis

                                         Risotto

risotto z warzywami - przepis


Risotto to jedna z moich ulubionych dań kuchni śródziemnomorskiej. Dlatego też, w tym poście zamieszczam przepis na risotto z warzywami. Dokładniej z cukinią i pomidorkami cherry. Risotto to danie bardzo pożywne a na jego wykonanie nie potrzeba bardzo dużo czasu. Jedyne o czym należy pamiętać to do tego dania inny ryż niż ten do risotto się nie nadaje.

RISOTTO Z WARZYWAMI LISTA ZAKUPÓW:

- 100 g ryżu do risotto
- 1/2 cukinii
- ok. 10 pomidorków cherry
- 90 ml białego wina
- bulion ok 700 ml
- 1 cebula
- szczypta kurkumy, soli i pieprzu

RISOTTO Z WARZYWAMI WYKONANIE:

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę wrzucam na patelnię i szklę. Dodaję pokrojoną w ćwiartki cukinię oraz przekrojonymi na pół pomidorkami cherry i przesmażam. Następnie dokładam ryż i mieszam, aż stanie się przeźroczysty.  Kiedy tak się stanie dolewam około szklanki wody oraz wino i mieszam. Czekam aż całość się prawie wchłonie i dodaję kolejną porcję bulionu. Czynność tę powtarzam. Na koniec dodaję kurkumę i doprawiam do smaku. Zdejmuję z ognia i pozostawiam pod przykryciem przez około 4-5 min.


                    Życzę smacznego! 😋



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz