Najprościej mówiąc blanszowanie to podanie krótkiej obróbce termicznej produktu w naszym przypadku szpinaku, poprzez zanurzenie go we wrzącej a następnie lodowatej wodzie. Dzięki temu zabiegowi nasz szpinak będzie jędrny, nie straci koloru a przede wszystkim zachowane zostaną jego wartości odżywcze.
Szpinak przed blanszowaniem myjemy w zimnej wodzie - w przypadku szpinaku zwykłego należy odciąć łodygi, jeżeli chodzi o szpinak baby ja osobiście tego nie robię. Potrzebujemy garnka, do którego będziemy mogli włożyć sito, tak żeby szpinak wrzucony do sita zanurzył się w wodzie. Wlewamy do niego wodę i czekamy aż się zagotuje. W między czasie przygotowujemy miskę z zimną woda ( tak aby do miski zmieściło nam się sito ze szpinakiem ) oraz lodem. Umyty szpinak zanurzamy na 30 sek. we wrzącej wodzie. Następnie szybko zanurzamy go w zimnej wodzie z lodem.
Odcedzony szpinak świetnie nadaje się jako dodatek do dań głównych i sałatek. 😁
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz