poniedziałek, 13 lutego 2017

Naleśniki gryczane - Przepis

                Naleśniki gryczane - obłędnie smaczne!



naleśniki gryczane


naleśniki gryczane














Naleśniki gryczane to świetna bezglutenowa alternatywa dla naleśników. Są zdecydowanie moim faworytem jeżeli chodzi o naleśniki zrobione z innej mąki niż pszenna.
Naleśniki gryczane są idealne do przygotowania naleśników wytrawnych. Ja dziś postawiłam na naleśniki gryczane ze szpinakiem i M był bardzo zachwycony 😋

LISTA PRODUKTÓW:

- 100 g mąki gryczanej
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- szczypta soli
- masło lub olej 

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy mąkę oraz mleko i resztę. Ciasto mieszamy trzepaczką. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smażymy naleśniki pamiętając by zamieszać ciasto przed jego nalaniem na patelnię. Ja osobiście tłuczcz dodaję do ciasta, moja patelnia lepiej sprawdza się, kiedy nie ma na niej tłuszczu. Kiedy mamy gotowy farsz, nakładamy na naleśnik, którego składamy i przed podaniem przesmażamy przez 30 sekund z każdej strony.

                  Spróbujcie bo na prawdę warto! 😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz