Przepis na mini tarty wzięłam z książki Kipi Kasza autorstwa Pawła Łukasika. Dodałam trochę mniej oliwek i bazylii i przede wszystkim zrobiłam to w małych formach a nie w jednej dużej.
Z tego przepisy wyszło mi 8 tart o średnicy około 8 cm każda.
SKŁADNIKI:
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- 125 g masła
- sól
na farsz:
- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 200 ml śmietany 18%
- ok 50 g oliwek czarnych
- ok 50 g oliwek zielonych
- 1 jajko + białko z ciasta
- 100 g kaszy gryczanej nieprażonej
- 100 g sera feta
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- kilkanaście listków bazylii
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGTOWANIE:
Mąkę przesiać. Zimne masło pokroić w kostkę i dodać do mąki razem z pozostałymi składnikami. Posiekać nożem. Następnie zagnieść, uformować kulkę, zawinąć ją w folię spożywczą i odstawić na 45 min do lodówki.
Kaszę ugotować. Cukinię oraz paprykę umyć, cukinię pokroić w drobną kostkę, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć na nim cukinię i paprykę. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać z ostudzonymi warzywami i resztą składników. Ciasto rozwałkować, powycinać okręgi i włożyć je do foremek do tarty oraz ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową, obciążyć grochem lub fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 3 minuty. Po tym czasie nałożyć farsz do foremek i piec przez 35-40 min. Po ostudzeniu podawać i zajadać się :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz