Dziś mam dla Was przepis na panierkę do filetów z kurczaka inną niż:
mąka → jajko → bułka 😏
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/2 łyżki estragonu
- 1/2 łyżki oregano
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- filety z kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
W tym przepisie skupiam się jedynie na panierce. Dodatki są kwestią gustu, finansów, zapasów w lodówce :)
Do miski rozbijamy jajko. Dodajemy do niego estragon. Do kolejnej miski wsypujemy mąkę, bułkę tartą, oreano, przyprawę do kurczaka, sól oraz pieprz. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i oczyszczamy. Filetujemy. Gotowe filety z kurczaka maczamy najpiersz w jajku z estragonem a następnie w naszej panierce z mąki gryczanej. Smażymy przez około 7 min z każdej strony.
Ja osobiście podałam je z kaszą kuskus oraz cukinią konserwową. Dodatki są jak już pisałam wedle uznania :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz