Dzisiejszy przepis to dosyć proste do wykonanie danie z nutką orientu w tle 😊 Ponieważ ja nie mogę jeść ostrego jest to wersja dosyć łagodna, ale dodając chilli czy peperoncino z łatwością zaostrzymy smak potrawy.
KURCZAK ORIENTALNY PRODUKTY:
- 1,5 piersi kurczaka
- 1 mała cebula
- kilka plastrów bakłażana ( 7-10 )
- mała papryka czerwona
- imbir świeży
- mleko kokosowe ( ja użyłam małej puszki - 165 ml )
- ok. 100 ml bulionu
- sól, pieprz, curry, kurkuma
- czosnek ( 1-2 ząbki )
- 200 g ryżu brązowego
- oliwa z oliwek do smażenia ( lub olej )
- sok z połowy pomarańczy
KURCZAK ORIENTALNY WYKONANIE:
Na samym początku przygotowujemy sobie warzywa oraz ryż. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Przekładamy do miseczki. Bakłażan i paprykę również kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Ryż ponieważ długo się będzie gotował należy wstawić na samym początku. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy w kawałki - ja kroiłam mniej więcej 3 cm x 2 cm. Na patelnię po cebuli nalewamy oliwę z oliwek i przesmażamy mięso. Kiedy kurczak będzie już prawie gotowy dodajemy cebulę i dusimy przez 2 min, następnie dodajemy pozostałe warzywa i znowu dusimy przez 2 min. Po tym czasie wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy mleko kokosowe, przyprawy oraz sok z połowy pomarańczy i czekamy aż sos nam zgęstnieje. Dalej pozostawiamy na wolnym ogniu tyle, że już bez przykrycia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i około łyżeczki startego świeżego imbiru. Po chwili dodajemy ryż i wszystko razem mieszamy. Pozostaje jedynie doprawić ewentualnie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz