
Przygotowanie takiego lunch box'u nie zajmuje zbyt wiele czasu a wartości odżywcze, które zapewnia są na miarę złota.
Dlaczego 3 metody na warzywa? Ponieważ warzywa do tego dania zrobiłam na 3 sposoby: gotowanie, pieczenie oraz grillowanie. Zamieszczony przepis jest dla dwóch osób - lub na dwa obiady 😋
LISTA ZAKUPÓW:
- pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 brokuł
- 1 burak
- 100 g kaszy bulgur
- 1/2 cukinii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, estragon, tymianek, oregano
WYKONANIE:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i filetujemy. Do miski wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, paprykę słodką, oregano, sól, pieprz, estragon i mieszamy. Moczymy w tym filety z kurczaka, grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Kiedy trochę ostygnie kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy w plastry i przyprawiamy. Grillujemy na patelni grillowej. Po zdjęciu z patelni kroimy w półksiężyce. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie już ugotowana, dodajemy 2 łyżki koncentratu, tymianek, oregano oraz słodką paprykę. Marchewkę oraz brokuł gotujemy. Brokuł nie musi być oczywiście ugotowany cały, wystarczy kilka różyczek. Po ugotowaniu marchewkę obieramy i kroimy w talarki.Buraka myjemy, osuszamy ręcznikiem i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godziny ( trzeba sprawdzać widelcem, gdyż wszystko zależy od wielkości naszego buraka). Kiedy wystygnie - obieramy i kroimy w plastry. Ja do jednego pudełka włożyłam kaszę, kurczaka i cukinię a do drugiego pozostałe warzywa.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz