piątek, 3 marca 2017

Ryż z kurczakiem, warzywami i awokado

                      LUNCH BOX nie tylko do pracy
















Lunch Box'y mogą być dobrym rozwiązaniem nie tylko do pracy ale także po prostu - w domu, kiedy po całym dniu przychodzimy i nie mamy siły na nic, a już na pewno nie na gotowanie. Kiedy nie mamy czasu, lub po prostu nie lubimy gotować często 😜 Na ciepło i na zimno. Szybko, zdrowo, kolorowo.


LISTA ZAKUPÓW:

- 100 g ryżu basmati
- 1 marchewka
- 500 g piersi kurczaka
- 1 awokado
- 100 g bobu ( może być mrożony )
- kilka różyczek brokułu
- 1/3 cukinii
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, estragon, oregano, kurkuma


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż ugotować. Marchewkę obrać, ugotować, pokroić w półksiężyce. Różyczki brokułu i bób również ugotować, różyczki pokroić na mniejsze. Bób należy obrać ze skóry. Cukinię pokroić w plastry, zgrillować. Kiedy będzie chłodna pokroić w ćwiartki. Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem, wyfiletować. Do miski bądź głębokiego talerza nalać oliwy, dużą ilość papryki słodkiej, szczyptę soli, kurkumy,  pieprzu, łyżeczkę estragonu i oregano. Wszystko razem wymieszać i w tak zrobionej marynacie zanurzyć pierś kurczaka. Najlepiej wstawić do lodówki na około godzinę. Smażyć na patelni grillowej , gdy będzie już gotowa i ostudzona pokroić w mniejsze kawałki. Wszystko razem połączyć, ewentualnie dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz do smaku. Jeżeli nie będziemy jedli wszystkiego od razu, wygodnie jest schować gotowe danie do pudełka z przykrywką i wstawić do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz