czwartek, 2 marca 2017

Kopytka w sosie warzywnym - przepis

                               Kopytka niezwyczajne















Naszła mnie ogromna ochota na kopytka. Ponieważ zwykle długo nie czekam z realizowaniem własnych zachcianek, od razu zabrałam się do roboty. Kopytka przygotowałam z sosem maślano-warzywnym. W tym przepisie , gramatury są na kilka porcji kopytek natomiast jeżeli chodzi o sos to jest na 1 porcję.

LISTA ZAKUPÓW:

CIASTO:

- 5 dużych ziemniaków
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli

SOS WARZYWNY:

- 5 plastrów (ok 1 cm) cukinii
- 2 różyczki większe brokuła
- 1/2 cebuli
- ok 80 g masła
- sól, pieprz, kurkuma
- 50 ml bulionu


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę - ugnieść ciasto. Ciasto podzielić na części i uformować wałki, które należy pociąć w romby. Kopytka wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować kilka minut do wypłynięcia.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki plastry cukinii oraz dosyć drobno pokrojone różyczki brokułu. Podlać bulionem i dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać sól, pieprz i kurkumę do smaku. W momecie, gdy już sos będzie gotowy należy połączyć go z kopytkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz