wtorek, 23 sierpnia 2016

Na początek... przekąska

Przekąski, zakąski.

Czyli jak powstrzymać małego głoda.

Mały głód dopada nas często. Ba, kogoś kto lubi jeść bardzo często :)
Ja bardzo lubię ciasto francuskie. Nie jestem jeszcze na etapie, że robię je samodzielnie, ale do tego też kiedyś dojdę :)
W tym poście opiszę jak prosto zrobić ciastka francuskie nadziewane mięsem mielonym.

1. FARSZ
- mięso mielone ( dowolne )
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor lub pomidory w puszce
- oliwa, przyprawy
* Kroimy ząbek czosnku i wrzucamy go na zimną oliwę na patelnię. Kiedy oliwa się rozgrzeje dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso. Przesmażamy  - po czym na koniec dodajemy zblendowanego pomidora bądź też zblendowane pomidory w puszcze ( jednakże nie całą puszkę, ewentualnie 1/3 puszki ). Dodajemy sól, pieprz, oregano. Smażymy sobie to wszystko jeszcze przez około 15 min po czym studzimy.
2. CIASTO
- arkusz ciasta francuskiego
*Ciasto kroimy na pół w poprzek. Następnie wzdłuż tak aby powstały mniej więcej 5 cm kawałki ( wszystko zależy jaką chcemy mieć wielkość ciastek )
W dolnej części takiego kawałka robimy nacięcia (2-3) układamy farsz i zlepiamy jak na zdjęciu.
 Gotowe ciastka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15 min do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni :)

Po tym czasie wyjmujemy ciastka i czekamy aż trochę ostygną :)
Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz