Pieczone podudzia z kurczaka
Czasami kiedy nie mam pomysłu na obiad lub nie mam czasu na dłuższe ekscesy kulinarne piekę podudzia z kurczaka. Danie jest proste w wykonaniu, może niezbyt szybko można je zjeść ale przygotowanie jego nie zajmuje dużo czasu :)
Wszyscy na stanowiskach? Jeśli tak to jedziemy!
SKLEPOWY NOTATNIK:
- podudzia z kurczaka ( ile dusza zapragnie )
- ziemniaki ( również zależne od ilości osób czy też apetytu)
- brokuł
- przyprawy : oregano, tymianek, rozmaryn, papryka słodka, sól, przyprawa do kurczaka
- oliwa
ZASADY GRY:
Podudzia myjemy i osuszamy. Wkładamy je do miski, solidnie przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odrobiną oliwy. Blaszkę z piekarnika smarujemy oliwą lub olejem i układamy na niej podudzia. Ziemniaczki obieramy i kroimy w talarki.Polewamy oliwą, solimy i przyprawiamy tymiankiem, oregano oraz rozmarynem. Również układamy na blasze, Całość wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego na 195 stopni. W garnku gotujemy brokuł- różyczki.
Kiedy mięsko i ziemniaki będą gotowe układamy na talerzu, dodajemy odrobinę masełka na brokuły i gotowe :)
Normalnie ślinka cieknie! A obracasz te udka i ziemniaczki w trakcie tej godziny w piecu?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zwykle tego nie robię, ale własnie wczoraj przekręciłam po jakimś czasie kurczaka jednak nie było żadnej różnicy w smaku :)
Usuń