piątek, 26 sierpnia 2016

Leczo - lecsó - trochę Węgier w Polsce

Danie na dziś: LECZO :)

Przepis na leczo jest dosyć prosty. Co prawda powinno się je przyrządzać używając smalcu, ale ja nie posiadałam więc użyłam oliwy.

LISTA ZAKUPÓW:
- 2 cebule
- 3 papryki ( czerwona, zielona, żółta )
- 1 nieduża cukinia
- 1 pomidor
- kawałek kiełbasy
- oliwa/smalec
- pomidory w puszcze ( 2 puszki )
- papryka słodka mielona 
- papryka ostra mielona
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy
- ząbek czosnku

INSTRUKCJA OBSŁUGI:
* Paprykę kroimy w nie za małe kawałki, oczywiście bez pestek. Do garnka wlewamy trochę oliwy i na rozgrzaną oliwę wrzucamy paprykę, po około 4 minutach podlewamy odrobiną wody i zostawiamy na małym ogniu pod uchylonym przykryciem co jakiś czas mieszając. W między czasie cebule kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy ją do papryki. Następnie smażymy kiełbasę ( dowolnie pokrojoną ). Kroimy też cukinię i dodajemy do papryki. Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodajemy podsmażoną kiełbasę, pokrojonego w kostkę pomidora ( bez miąższu ) i zblendowane pomidory pelati. Następnie sprasowany lub posiekany ząbek czosnku, trochę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i najważniejsze - papryki w proszku. Ponieważ ja nie mogę jeść ostrych potraw dodaję 2 łyżeczki słodkiej papryki i odrobinę ostrej, kiedy podaję leczo wtedy też oddzielnie podaję paprykę ostrą lub peperoncino żeby każdy sam mógł sobie zaostrzyć potrawę :)  Całość zostawiamy na wolnym ogniu przez około 15 min. Po tym czasie gotowe leczo nakładamy do miseczek, podajemy z chlebkiem. FINITO :)



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz