wtorek, 13 września 2016

PASTA BOLOGNESE PRZEPIS

                                             Molto Bene :)


spaghetti ragu

Ponieważ za oknem ciepło, w dodatku wyjeżdżaliśmy parę razy - nie byłam w stanie dodawać nic nowego. 
Za to już jesteśmy na miejscu - a więc gotujemy dalej 😌
Obecnie sprawdzam przepis na wieprzowinę w sosie kokosowym z pomarańczą, mięso właśnie "siedzi" w lodówce także jutro będę działać z nim dalej. Ogólnie będzie to ciekawe dla mnie doświadczenie, gdyż nie przepadam za wieprzowiną w postaci innej niż szyneczki 😈
Ale dzisiaj nie o tym.
Kuchnię włoską cenię przede wszystkim za szybkość wykonywania potraw.
Kiedy nie ma co zjeść? Zawsze można zrobić sobie jakąś pastę 😎
Mój przepis na sos bolognese jest bardzo prosty i nie typowo włoski ( zawiera modyfikację )

LISTA ZAKUPÓW:

- mięso mielone wołowo-wieprzowe
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 kartoniki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- oregano, bazylia, sól, pieprz

PLAN DZIAŁANIA:

Na zimną oliwę wrzucamy pokrojony czosnek, kiedy czosnek puści aromat dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone i przesmażamy. Po około 5 minutach dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 min.co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, miód i przyprawy. Pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Dodam, że całość przygotowuję w głębokiej patelni. Pozostaje ugotować makaron al dente i dodać do sosu. 
Jak wspomniałam już wcześniej - łatwizna 😋


spaghetti bolognese

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz