piątek, 2 września 2016

Domowe kajzerki przepis

                                      Piekarnia Domowa



Bardzo lubię piec kajzerki. Być może ich przygotowanie pochłania dużo czasu, ale satysfakcja zrobienia czegoś samemu całkowicie to wynagradza. Podam dziś przepis na ich wykonanie, jednak uprzedzam - dla cierpliwych :)


ZAPASY MŁYNARZA:

- 450 g mąki pszennej 
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych 
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki letniej wody

WYPIEKANIE W PIECU:

Wszystkie składniki ugniatać w misce. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski, ugniatać jeszcze przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie robimy powtórkę i ugniatamy przez kolejne 5 minut ( tak, wiem monotonne ale potraktujmy to jako mini siłkę dla nadgarstków :) )
Po tym czasie przygotowujemy sobie miskę lekko wysmarowaną oliwą, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich spłaszczone bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia - przykrywamy ściereczką i czekamy 45 min. NIE WIĘCEJ, gdyż bułki stracą pulchność kajzerek. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy "krzyżyki" jeśli ktoś ma życzenie. Pieczemy 15-17 min w temperaturze 225 stopni. Studzimy i wcinamy 😎




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz