niedziela, 18 września 2016

CUKINIA GÓRĄ! :)

Przepyszna cukinia faszerowana mięsem.

Dziś przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Baaardzo fajny, dosyć szybki w wykonaniu przepis. Cukinię mam z babcinego pola także jest dorodna :)

LISTA ZAKUPÓW:

- 1 cukinia
- 0,5 kg mięsa mielonego 
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- kilka pomidorków cherry
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kawałek żółtego sera


JAK GOTOWAĆ:

*Cukinię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć środek miąższu z pestkami.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelnię żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodać do tego mięso i smażyć około 10 min. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć jeszcze 3 minuty. Po tym czasie mięso nałożyć na cukinię, dodać pokrojone pomidorki cherry i na to starty żółty ser. Cukinię ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny ( wszystko zależy od wielkości cukinii). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzu. Ja w tym wypadku ułożyłam je na liściach szpinaku baby , który polałam kremem balsamicznym.


Taka cukinia to bardzo pożywny posiłek :) Można też oczywiście zrobić wersję z bakłażanem :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz