niedziela, 2 października 2016

KREWETKI W SOSIE WINNO - MAŚLANYM

 

                                   KREWETA NIE JEST ZŁA :)



Dziś przepis na krewetki w sosie winno-maślanym. Przepis jest łatwy, szybki w wykonaniu a co najważniejsze - przepyszny !!! Mam nadzieję, że znajdę tu kilku smakoszy owoców morza. Sama takowym smakoszem nie byłam ale teraz nadrabiam zaległości i uwielbiam krewetki :)


CO MUSIMY KUPIĆ:

- 100 g masła
- 150 ml białego wina
- krewetki
- natka pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- bagietka

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Krewetki oczyszczamy z jelit i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło. Kiedy te się już rozpuści dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek ( im więcej ząbków tym lepiej :) ) po chwili dodajemy krewetki i na dużym ogniu smażymy je przez 2-3 minuty. Po tym czasie dolewamy wino i nadal na dużym ogniu smażymy wszystko przez 5-7 minut tak, aby zredukował nam się sos :) Pod koniec oddajemy natkę pietruszki. Krewetki podajemy z bagietką i jemy palcami. Nie zapominajmy, że krewetki należy jeść kiedy są ciepłe i nie smażymy ich zbyt długo ( trzeba pamiętać by się nie zapomnieć :P ) ponieważ staną się gumowe.
Gorąco polecam i  życzę smacznego 😋




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz