poniedziałek, 15 maja 2017

BUŁKI RAZOWE przepis



Dziś po miesiącu nieaktywności powracam do pisania. Przesyłam przepis na bułki razowe - w zasadzie do pszenno -razowe. Przepisy, które testowałam z internetu mnie nie zadowoliły, dlatego też postanowiłam opracować własny - dla mnie idealny 👌 Do Was tylko należy wybór czy zrobicie z tego 6 większych czy 8 mniejszych bułek 😊


SKŁADNIKI:🍞

- 15 g drożdży świeżych 
- 180 g mąki żytniej 2000
- 210 g mąki pszennej 650
- 3 łyżki oliwy
- 250 ml wody letniej
- 1 łyżeczka soli
- 20 ml wody - do rozczynu

❗ Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie lub zbyt suche - należy dodać odrobinę mąki/wody

PRZYGOTOWANIE:

Do małej miski z wodą dodać 20 ml wody oraz drożdże, rozmieszać i odstawić na kilka minut. Następnie mąkę pszenną przesiać przez sito, dodać mąkę żytnią, sól i wszystko razem przemieszać dłonią. Dodać rozczyn z drożdży, oliwę z oliwek oraz stopniowo dodawać wodę jednocześnie wyrabiając ciasto - około 5 minut. Kiedy ciasto będzie już wyrobione przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie tego czasu jeszcze raz zagniatać ciasto, podzielić je na 6/8 części i uformować spłaszczone kulki, które musimy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o przykryć jak poprzednio ściereczką. Bułki muszą wyrastać jeszcze minimum 30 min - do 45 min. W tym czasie należy nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec bułki 15-20 min. Na koniec studzić na kratce i... zajadać się 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz