wtorek, 16 maja 2017
BAKŁAŻANY przepis
Dzisiaj w tę jakże piękna pogodę podsyłam przepis na bakłażany z sosem czosnkowym i pomidorem. Przepis na tę przekąskę mam od znajomej Ukrainki, co jak się później okazało w innych regionach Ukrainy tę przystawkę wykonuje się z tych samych składników jednakże w innej formie 😊 Ilość potrzebnych składników do jej przygotowania jest na prawdę niewielka, jedyne na co powinniśmy zwrócić uwagę to to, aby bakłażan, który wybierzemy był raczej krótszy i grubszy niż dłuższy i cieńszy 😊
LISTA ZAKUPÓW :
- 1 bakłażan
- 3 jajka
- majonez
- 1/2 pomidory
- kilka ząbków czosnku
- ulubiona przyprawa - u mnie do grillowanych warzyw
- olej do smażenia
- mąka
- wykałaczki
WYKONANIE:
Bakłażana obieramy że skóry i kroimy wzdłuż w pół centymetrowe plastry (oczywiście mniej więcej). Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy przyprawę. Bakłażany obtaczamy w mące, następnie w jajku i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony (zależy od grubości plastra). Odstawiamy do wystygnięcia. Do małej miski dodajemy kilka łyżek majonezu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - tu w zależności od upodobań dodajemy 1-3 ząbki. Następnie pomidor kroimy w półksiężyce. Kiedy bakłażany będą już ostudzone smarujemy każdy plaster naszym majonezem po całej długości, na brzeg układamy pomidora i przechodzimy do zawijania bakłażana w rulon. Ostatnim punktem jest przebicie każdej roladki wykałaczką tak, aby się nie rozpadały. Tak przygotowaną przekąskę najlepiej schłodzić w lodówce i wyjąć tuż przed serwowaniem.
Smacznego 😊👌
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz