środa, 23 listopada 2016

PASTA TAHINI

Sezamowe szaleństwo ☺

 
 
Jako, że w życiu kieruje się zasadą - co możesz zrobić, zrób sam przy okazji robienia hummusu tahini przygotowałam samodzielnie. Również cena za tę pastę w sklepie mnie wkurzyła. Tym sposobem #homemade tahini ☺

POTRZEBUJEMY :

- Sezam biały (200g)
- 1 łyżka oliwy 

PRZYGOTOWANIE

Sezam sprażyć partiami na patelni i odstawić do wystudzenia. Następnie zmiksować je w blenderze wraz z oliwą na płynną pastę. Gotowe 😊
W niektórych przepisach podane jest aby miksować pulsacyjnie na samym początku. Ja tego nie zrobiłam a i tak tahini wyszła dobra ☺
Dla mnie najważniejszą sprawą jest by nie zarumienić zbytnio ziaren sezamu podczas prażenia, gdyż będzie on gorzki.

Życzę udanego kucharzenia 😊
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz